De ce ne este frica sa vorbim in public?

Probabil ai auzit si tu: frica de a vorbi in public (sau Glossophobia) este cea mai comuna frica in randul populatiei globului, iar studiile arata ca aproximativ 75% din persoane se tem de ideea de a sustine un discurs in fata unui public (Hancock et al., 2010). De cele mai multe ori, studiile indica aceasta fobie ca fiind mai puternica si mai des intalnita decat frica de moarte. Si totusi: de ce?

Indiferent cat de experimentat esti, probabil ai resimtit si tu la un moment dat semnale precum: anxietate puternica inainte si in timpul prezentarii, senzatia ca nu te mai poti concentra la ce ai de spus si ca iti vei uita ideile, ameteala, tensiune la nivelul muschilor, nod in gat, sau poate chiar scenarii apocaliptice cu privire la ce s-ar putea intampla.

1.    Frica de a fi judecat sau ridiculizat

Omul este o fiinta sociala. Acceptarea, respectul si sustinerea celorlalti membri ai grupurilor din care face parte sunt elemente cruciale in starea de bine pe care fiecare persoana o experimenteaza. A iti sustine ideile in cadrul unei prezentari publice inseamna a te expune si a avea deschiderea sa accepti pareri contrare, feedback negativ. Ceea ce de cele mai multe ori, nu este usor. Neurostiinta ne arata ca inclusiv creierul nostru manifesta reactii specifice primirii de feedback negativ. (Santesso et al., 2012)

2. Frica de a pierde increderea celorlalti

Expunerea adusa de vorbitul in public poate creste sansa ca persoana in cauza sa isi piarda credibilitatea. Daca rolul ocupat de speaker este unul important (ex: lider), pierderea increderii aduce consecinte cu impact major asupra echipei/carierei.

3.  Anxietatea de performanta

Pentru multe persoane, vorbitul in public poate consitui o sursa suplimentara de stres din cauza faptului ca este asociat cu perceptia ca a avea un discurs apreciat indica un nivel crescut de performanta. Daca aceasta “performanta ridicata” este importanta pentru vorbitor, atunci creste sansa ca anxietatea de performanta sa apara. Aceasta se manifesta prin ganduri disruptive legate de propria persoana care impiedica vorbitorul sa isi duca la capat prezentarea, un nivel crescut de ingrijorare cu privire la succesul discursului, sau chiar semnale la nivel fiziologic, precum: dureri de stomac sau tulburari digestive, tremurat, dureri de cap, ameteala, transpirat, tensiune musculara, batai rapide ale inimii, dificultati la respirare, oboseala crescuta, insomnie. (Smith et al., 2007)

Better Speech Coach a pornit de la ideea ca fricile exista, ca un citat motivational nu este suficient pentru e genera schimbarea si ca “Cine se uita in interior, se trezeste.” (Carl Jung)

Te vom sustine sa iti faci vocea auzita, prin a te ghida pe un drum al explorarii fricilor legate de public speaking, dar si al dezvoltarii unor abilitati specifice care sa te motiveze sa-ti prezinti ideile cu incredere in fata publicului, precum: controlul emotiilor, gesturi si mimica, captarea si mentinerea atentiei publicului, structurarea discursului si coerenta in vorbire.

Ce mai astepti? Inscrie-te la cursul nostru online de public speaking mai jos.

Ți-a plăcut acest articol? Dă-i Share 😉