Conferințele online – noul mod de comunicare?

Anul 2020 a adus o serie de schimbări la care mulți ne așteptam, dar pe care le prevedeam pe termen mediu și lung. Unul dintre efectele pandemiei este creșterea frecvenței întâlnirilor în mediul online, fie ele team meetings, conferințe, evenimente, sesiuni de training, interviuri de angajare, sesiuni de coaching și psihoterapie. 

 

Am povestit cu clienții noștri despre diferențele și asemănările pe care le simt atunci când comunică online versus offline. Părerile sunt împărțite: unii consideră că a prezenta ceva online este mai ușor datorită controlului ridicat pe care vorbitorul îl are asupra “mediului”, în timp ce alții sunt de părere că online public speaking vine cu niște dificultăți esențiale, cum ar fi problemele tehnice sau lipsa unor informații nonverbale care duc la o conectare mai dificilă cu publicul. În același timp, o parte dintre ei consideră că diferențele dintre online și offline nu sunt semnificative.

 

Atunci când, în primăvara lui 2020, pandemia a lovit brusc planeta, multă lume a văzut conferințele online de la job sau din viața personală ca fiind o soluție temporară la imposibilitatea de a ne întâlni face to face. Unii au fost rezistenți, susținând vehement că acest fel de comunicare nu este suficient de real, în timp ce alții s-au bucurat că pot participa la fel de fel de evenimente din confortul propriei sufragerii. 

 

Și iată că se apropie finalul anului 2020, pandemia nu a dispărut, iar majoritatea evenimentelor se petrec încă online. Fiecare dintre noi a testat măcar într-o mică măsură cum e să interacționeze cu ceilalți prin conferințe video. 

 

Care sunt perspectivele pe mai departe? Va fi acesta noul mod de a trăi? Odată ce pandemia nu va mai fi o amenințare, vom reveni la mediul offline sau ne vom folosi încă într-un mod semnificativ de tehnologie pentru a comunica în mediul profesional?

 

Angajatorii au început să se gândească la beneficiile financiare pe care munca remote le aduce. Din ce în ce mai mulți manageri au conștientizat că, cel puțin în anumite domenii de activitate, diferențele de productivitate ale angajaților nu se datorează mediului online versus offline. Un studiu din aprilie 2020 arată că, inclusiv până la momentul respectiv, munca remote crescuse cu peste 100% la nivel global din 2010 încoace. Corporațiile lumii au avut nevoie pe parcursul ultimilor ani să aducă împreună colegii din diferite țări, iar mediul online a fost singura soluție la această problemă. Tot la momentul respectiv (aprilie 2020), 75% dintre CEOs din Statele Unite ale Americii au raportat că predicțiile lor sugerează că aceste conferințe video vor înlocui conferințele offline, iar 94% dintre ei spun că utilizarea de conferințe video ca parte a comunicării interne și externe a dus la creșterea productivității angajaților.



Există o șansă mare ca online-ul să rămână un mediu de comunicare pe care ne vom baza din ce în ce mai mult în anii care vin. Comunicarea online vine cu provocările ei. De exemplu, pentru antreprenorii care își pitch-uiesc ideea în fața unor investitori, pare a fi mai greu să se facă plăcuți. Este important să ne adaptăm vremurilor în care trăim și să ne gândim la viitor, așa că dezvoltarea unor abilități asociate cu modul de comunicare și prezentare online devine crucială.

Ți-a plăcut acest articol? Dă-i Share 😉