“Alege o ființă umană apropiată și imaginează-ți că ții discursul în fața ei.” (E. Gilbert)

Autoarea faimosului roman “Eat, Pray, Love” ne oferă o perspectivă interesantă care umanizează natura unui discurs în public. Există cel mai probabil o linie fină între tehnică și naturalețe când vine vorba de public speaking. Pe de o parte, a vorbi în public presupune transmiterea realității interioare a fiecăruia către un grup de oameni. Pe de altă parte, vorbitul în public este o unealtă de care ne putem folosi pentru a ajunge la audiență într-un anume fel: adică a avea capacitatea de a pune în practică elemente ce pot transforma mesajul transmis astfel încât ceilalți să înțeleagă ce avem de comunicat. 

Deci vorbim despre o combinație între “realitatea mea interioară” și “tehnica pe care o dezvolt pentru a putea să-mi comunic realitatea interioară”. 

Tocmai de aceea, mă voi întoarce la cele spuse de Gilbert pentru a creiona frumoasa îmbinare între umanitatea vulnerabilă și tehnica dobândită prin exercițiu (pentru a ne ajuta să înțelegem cum anume cele doua componente lucrează împreună). 

Atunci când exersăm un discurs important pe care urmează să îl susținem în fața unui grup de oameni mai larg, este important și util să ne realizăm o structură bine definită. Pe de altă parte, pentru a ne asigura că mesajul pe care îl transmitem ajunge la ceilalți clar, un mod foarte bun de a face asta este să ne imaginăm, așa cum spunea Gilbert, că ținem discursul în fața unei persoane apropiate. Sau chiar să facem asta. Transformarea orientării proceselor mentale personale din interior înspre exterior se întâmplă atunci când un stimul exterior ne cheamă și ne roagă să îi oferim atenție. Prin urmare, vom reuși să ne transpunem cu o mai mare ușurință în pielea celor care ne vor asculta, manifestând anumite comportamente (utilizare de cuvinte, de gesturi, de mimică, de voce) care să se plieze mai bine pe nevoile exterioare ale celorlalți.

Așa că mesajul meu este: învață tehnica vorbitului în public, dar nu uita să te întorci la tine și să-ți manifești strălucirea interioară. Fii uman, fii tu.