“Doar eu am anxietate când îmi aud numele pe Zoom?”

Fiind o companie care desfășoară training-uri de public speaking în online, probabil prima întrebare pe care ne-am pus-o a fost: “Poate mediul online să reproducă frica de vorbit în public pe care o resimțim într-un mediu fizic, față în față cu audiența?”

În cele ce urmează, vom vedea în ce fel e similară și în ce fel diferă experiența unui discurs online vs offline, din punct de vedere emoțional.

Studiu științific

Un studiu realizat de Kothgassner et al. (2016) a împărțit participanții în 3 grupe pentru a explora această întrebare. Astfel, prima grupă a susținut un discurs în fața unui public real, față în față, o a doua grupă a susținut discursul în fața unei audiențe virtuale, în timp ce ultima grupă a fost expusă doar la o sală goală virtuală (cu ajutorul VR) în timpul prezentării realizate.

În timpul sau ca urmare a discursului prezentat, o serie de indicatori psihologici si fiziologici au fost investigați, precum: starea emoțională/mentală măsurată prin intermediul unor chestionare, răspunsuri cerebrale măsurate prin intermediul EEG (Electroencefalograma), nivelul de cortizol (hormon asociat cu starea de stres) din salivă sau activitatea cardiacă. Prin intermediul acestor indicatori, starea de stres a participanților din fiecare dintre cele trei grupe experimentale a putut fi comparată.

Rezultatele experimentului arată că indiferent de grupa din care făceau parte, participanții au experimentat un nivel similar de anxietate în legătură cu susținerea discursului, indiferent că cercetătorii au analizat ceea ce participanții au raportat verbal (deci conștient) sau ceea ce a putut fi observat la nivel subliminal (subconștient).

Ce ne spune asta?

Practic, atunci când vine vorba de training pe public speaking, mediul online poate să fie la fel de valoros pentru cei care doresc să acumuleze experiență practică și să se expună la o audiență.

Citând cuvintele autorilor: “Ca o consecință a dezvoltărilor tehnologice din ultimii ani, putem presupune că tehnologia imersivă va juca un rol major în comunicarea și entertainment-ul din viitor. Când rețelele  de socializare vor migra spre VR (realitate virtuală), ele vor beneficia de creșterea accelerată a realismului comportamental și de cea a nivelului de interactivitate în online gaming. Asta va duce la apropierea dintre realitatea virtuală și cea fizică.”

Cine ar fi crezut că 4 ani mai târziu, ca urmare a unor evenimente neprevăzute, o mare parte din interacțiunile umane vor migra brusc spre mediul virtual?

Ți-a plăcut acest articol? Dă-i Share 😉